Kto nie lubi pizzy? Ja uwielbiam i moja rodzina też. Można mieć swoją ulubioną pizzerię, gdzie podają pyszną pizzę, ale taka domowa, samodzielnie przygotowana z dodatkami jakie tylko chcemy... jest niezastąpiona. Nie będę się rozpisywać,tylko podam przepis na ciasto.Przepis znalazłam kiedyś w internecie na stronie www.wielkiezarcie.com i od tamtej pory tylko takie ciasto robię.
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- około pół szklanki ciepłej wody
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
- drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, dodać 2 łyżki mąki i wymieszać
- rozczyn przykryć czystą ścierką i odstawić na 15 min do wyrośnięcia
- do mąki dodać sól (można również dodać przyprawy wg uznania np. bazylię i oregano)i wlać rozczyn drożdżowy
- wymieszać, dodać oliwy i ugnieść dość miękkie ciasto
- zostawić jeszcze do wyrośnięcia na ok 15 min
- gotowe ciasto rozciągnąć na blasze, formie wysmarowanej oliwą (ja używam spodu od tortownicy )
- smarujemy ulubionym sosem pomidorowym z ziołami (ja czasem używam ketchupu, dodaję zioła, czosnek i rozsmarowuję łyżką na cieście)
- układamy ulubione dodatki
- pieczemy w piekarniku w około 200 stopniach przez około 20-25 minut
Moje porady:
- ciasta wychodzi dość sporo, więc w brzegi ciasta zawijam żółty ser
- zanim wyłożę dodatki, ciasto podpiekam około 10 min, wtedy mam pewność, że nie będzie surowe (jeśli ktoś ma dobry piekarnik to nie musi tego robić)
- proszę męża o ugniecenie ciasta, ma więcej siły i ciasto jest wtedy pulchniejsze ;)
Smacznego :)
Polecam, Agnieszka
Smakowicie wygląda:).
OdpowiedzUsuńi jest smakowita :) sama się przekonaj ;)
UsuńMniam, wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis ;)
UsuńBardzo fajne rzeczy tworzysz, już podejrzałam co nieco ;)